Nationale Burger Coöperatie

Waarom? 
Omdat we als burgerij en als ondernemers greep willen krijgen op onze samenleving en op ons welzijn. De overheid veroorzaakt op vele gebieden ernstige maatschappelijke ontwrichting, bizar stijgende lasten en polarisatie en stress onder de bevolking. Burgers verliezen hun geluk en welvaart en ondernemers gaan kopje onder. We moeten horizontaal gaan samenwerken en onze invloed op de politiek van onderop professioneel organiseren.  ‘'Meld je dus aan’

   
Hoe dan? 
Vanuit de Nationale Burger Coöperatie als krachtige belangenvereniging tegenwicht bieden en invloed uitoefenen via Meervoudige Directe Democratie (scala van instrumenten dat wij ter beschikking hebben). Ons democratisch mandaat rechtstatelijk inzetten om de machtsbalans te herstellen en onze volksvertegenwoordiging rechtstreeks aan te spreken op evenwichtig beleid. En daarnaast horizontale maatschappelijke samenwerkingen ondersteunen. Hoe we dit doen lees je in het introductieboekje 'De Crises Voorbij'. Bestel hier.


Wie gaat dat doen? 
Een door de leden periodiek te kiezen professioneel zakelijk bestuur. Met een ondersteunende staf. Mensen met de juiste competenties. Handelt uitsluitend in evenwichtig belang van burgers en ondernemers. Geen partijpolitiek of ideologie. Tevens platform voor samenwerking met bestaande vernieuwende organisaties in maatschappij en democratisch bestuur. Ook Europees.  Financiering via een kleine jaarcontributie van zéér veel leden.   


Kan dit wel? 
In een ware democratie kan het volk aan haar gekozen vertegenwoordigers en bestuurders op elk moment en op elke vreedzame wijze laten weten hoe zij het wil. Wij hebben dat mandaat en het is zelfs onze burgerplicht. Dit wil de Nationale Burger Coöperatie in Nederland organiseren.     


Politici Abraham Kuyper (1880) en Mark Rutte (2021):
“Bij elke welgelukte aanslag op de vrijheid en andere burgerbelangen kan de staat nooit meer dan medeplichtige zijn. Hoofdschuldige blijft de plichtsvergeten burger zelf, die in zonde en zingenot zijn zedelijke spierkracht verslappend, de kracht tot eigen initiatief verloor”. 

Anders gezegd, met een bekend kinderrijmpje: “Eigen schuld, dikke bult”. Je ziet in de geschiedenis -en ook nu in de wereld- hoe altijd weer de burgerij zéér ernstig slachtoffer wordt als zij te lang de verkeerde machthebbers blijft volgen. Veel mensen zien het niet aankomen, helaas. Ook nu weer blijven velen domweg de massa volgen tot het te laat is.

Wat vinden wetenschap en experts hiervan? 


Prof. Dr. Bas van Bavel – Universiteit Utrecht:
  
“Wij staan allemaal als eenlingen tegenover twee zeer sterke systemen: de Staat en de Markt. Coöperaties brengen mensen samen en maken ze sterker. Met een goed evenwicht tussen staat, markt en een krachtig burgerinitiatief als ‘derde systeem’ kan beter recht worden gedaan aan de maatschappelijke belangen.” 
Prof. Dr. Ir. Guus Berkhout – Emiraat Universiteit Delft:  
“De vele crises laten zien dat het economisch en maatschappelijk beleid op de schop moet. Dat gebeurt alleen als we naar een nieuw tijdperk gaan, waarin burgers véél meer inspraak krijgen in wat er in het landsbestuur wordt besloten. Burgers en ondernemers wensen meer zeggenschap over hun eigen woon- en werkomgeving en over de toekomst van hun land”. 
Prof. Dr. Mattias Desmet  -  Universiteit Gent:      
“Onze cultuur bevind zich in een impasse. De maatschappelijke crisissen zijn tekenen van een psychologische en ideologische omwenteling. Onder de bevolking is veel angst, onbehagen, eenzaamheid, boosheid en gebrek aan zingeving. We kunnen dit niet oplossen met bestaande  overheidsmethodes of met technologie. We moeten naar een nieuw mens- en wereldbeeld, een  nieuwe  identiteit vinden en nieuwe principes formuleren voor ons samenleven met anderen”.